Over Koningsstijl

Allereerst een stukje geschiedenis. Bouke Koopman is van oorsprong een boerenzoon.  Al van kinds af aan hielp hij mee met diverse timmerwerkzaamheden op de boerderij. Zo hielp hij mee met het maken van hekken, maakte hij een kippenhok en een dakkapel. Bouke had geen interesse om de boerderij op te volgen en over te nemen. Hij wilde van zijn hobby zijn werk maken en besloot om timmerman te worden.

Na de basisschool heeft Bouke de opleiding ‘Timmerkracht’ op de LTS gedaan, vervolgens de opleiding ‘Primair timmeren’ en ‘Voortgezet timmeren’.
Nadien heeft hij diverse cursussen voor maatvoering gevolgd.
Daarna de avondopleiding ‘Assistent uitvoerder’, ‘MTS Bouwkunde’ en tot slot de ‘Aannemersopleiding’ die in 2002 werd afgerond.

Nadat Bouke voor twee verschillende aannemersbedrijven heeft gewerkt, besloot Bouke op 22 mei 2001 zijn eigen bedrijf op te starten, genaamd ‘Timmerbedrijf Koningsstijl’. Al snel heeft Bouke zijn aannemerspapieren gehaald op de avondschool en is het bedrijf op 2 oktober 2002 omgezet in ‘Aannemersbedrijf Koningsstijl‘. Per 1 januari 2023 gaan wij verder als Restauratiebedrijf Koningsstijl en richten wij ons voornamelijk op restauratiewerkzaamheden. Op 22 mei 2021 bestond het bedrijf 20 jaar! en we timmeren vrolijk verder.

De naam Koningsstijl is bedacht naar aanleiding van de beroepen wedstrijden waar Bouke aan heeft deelgenomen.
Doordat Bouke hoge punten behaald heeft op deze wedstrijden, mag hij zichzelf
Meester Timmerman noemen. Op een wedstrijd kan men maximaal 600 punten behalen. Bij de Wereldkampioenschappen in Canada heeft Bouke 518 punten gehaald en heeft daarmee de achtste plek van de wereld behaald. De winnaar met de gouden medaille had 530 punten.
Een jaar daarvoor werden de Europese kampioenschappen gehouden in Groningen, daar had Bouke met 532 punten een Zilveren medaille. De winnaar had 542 punten.
Vanaf 2003 traint Bouke de deelnemers bouwtimmeren vanaf de Nederlandse Kampioenschappen door naar de Europese– of Wereldkampioenschappen.

tek bij uitleg koningsstijl

Dit is een afbeelding uit het boek ‘constructieleer voor de timmerman’. Een Koningsstijl is een makelaar waar verscheidene spantbenen bij elkaar komen. Bijvoorbeeld een hoekkeper en halfspanten. Boven in de nok komt de Koningsstijl samen met de kapspanten van dat dakgedeelte.

In 2005 vond de verhuizing plaats van Koog aan de Zaan naar een prachtige locatie aan de J.J. Allanstraat 175 in Westzaan.
Al voor de aankoop hadden we grootse bouwplannen om de voormalige boerderij (een Rijksmonument), waar ook de werkplaats gevestigd is, weer in ere te herstellen met het herbouwen van de oorspronkelijke kapberg. Na een vergunningstraject doorgelopen te hebben van 7 jaar zijn de werkzaamheden in april 2012 aangevangen. Omdat dit zo’n uniek bouwproject is hebben we besloten om er een leerling-bouwplaats van te maken, aangezien dit restauratie betreft kregen wij ook de erkenning Restauratieopleidingsproject.
Een fotorapportage van onze restauratie kunt u zien in de menubalk onder het kopje ‘Project J.J. Allanstraat 175’. Inmiddels zijn wij gevestigd op 175A.

Werkwijze

Bouke heeft vooral interesse in Restauratiewerkzaamheden, zo heeft hij onder andere meegeholpen aan de restauratie van papiermolen ‘De Schoolmeester’ te Westzaan en bij de restauratie en verplaatsing van ‘Pakhuis De Baars’ te Zaandijk. Ook heeft Bouke meegewerkt aan de restauratie van de molenwieken van de molen ‘Het Prinsenhof’ te Westzaan.
Ook buiten de Zaanstreek timmert Bouke aan de weg, zo heeft hij diverse restauratiewerkzaamheden uitgevoerd in Amsterdam aan verschillende grachtenpanden, waaronder ook monumentale grachtenpanden.
Een voormalige boerderij in Broek en Waterland verbouwd, een jaren 30 woonhuis te Santpoort en een notariswoning in Midwoud.

Interieur timmerwerkzaamheden behoren ook tot de werkzaamheden. Onder andere het maken van radiator betimmeringen met panelen, paneeldeuren, het maken en plaatsen van keukens, het maken van op maat gemaakte kasten, enz.

Maar denkt u ook aan het plaatsen van dakkapellen, kozijnen, ramen en deuren en overkappingen.
Een dakkapel aan de achterzijde mag vergunningsvrij geplaatst worden over de gehele breedte van de woning. Aan beide zijden van de dakkapel dient minstens 60 cm vrij te blijven van de woninggrens. Voor een dakkapel aan de voorzijde van de woning dient er een omgevingsvergunning bij de Gemeente aangevraagd te worden. Ook het indienen van de omgevingsvergunning kunnen wij voor u verzorgen.

Sinds 2012 is het ook mogelijk om een heel nieuw huis te laten bouwen door Bouke en zijn team. Kortom, Bouke is een echte allrounder.
Uiteraard kunnen niet alle voorkomende werkzaamheden door één persoon uitgevoerd worden. Bouke is erkend leermeester en heeft dikwijls een leerling of stageloper mee. Een aantal leerlingen die onder andere Bouke onder zijn hoede heeft gehad, zijn inmiddels ook zelfstandig ondernemer geworden. Zo is er een samenwerking ontstaan met goed opgeleide collega timmerlieden.
Voor elektra werk, loodgieters werkzaamheden, schilderwerk, stucwerk en tegelwerk, maakt Bouke gebruik van een vertrouwd netwerk van onderaannemers. Verderop in deze website kunt u zien met wie wij zoal samenwerken.
Echtgenote Danielle Koopman zorgt sinds dag 1 voor de administratieve afhandelingen. Ook geeft zij invulling aan de website en helpt zij sinds de zomer van 2014 ook bij het plannen van de werkzaamheden. Zij is 2 dagen werkzaam als gastouder in de stalzoler onder de naam Gastouderopvang Westzaan. Zie website www.gastouderopvangwestzaan.nl

Werking van deze website

Via de menubalk kunt u een groot deel van onze werkzaamheden bekijken onder het kopje ‘Referenties’. De projecten zijn in diverse categorieën verdeeld.
Op iedere pagina ziet u rechts onder een oogje in een wit vierkantje. Als u daar op klikt ziet u de afbeelding uitvergroot over de gehele pagina. Bij een tweede klik keert u terug naar de betreffende pagina. Alle foto’s kunt u vergroot bekijken door er op te klikken. Om terug naar het betreffende scherm terug te keren klikt u nogmaals op de foto.

Wij hopen dat wij hiermee een goede indruk achterlaten over wat wij zoal qua werkzaamheden voor u kunnen betekenen. Indien u vragen heeft kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen.